Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 01.10.2011.
08:00
Vestionline A
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas u osam sati ujutru i trajaće do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 15. novembra.
Subota 01.10.2011.09:47
Kako bi trebalo ovakvu glupost shvatiti i od koga li je potekla??? "Popisivači u sredinama u kojima manjinske zajednice čine većinu stanovništva dužni su da govore jezik manjine. Uprkos pozivima upućenim građanima da se odazovu, odnosno da nema nijednog jedinog razloga za bojkot, na popis se, najverovatnije, kako su najavili, neće odazvati pripadnici albanske nacionalne manjine sa juga centralne Srbije i deo Bošnjaka u Sandžaku."
Subota 01.10.2011.09:55
Ako popisivaci moraju u nekim sredinama na terenu da se koriste jezikom manjine, a ne manjina drzavnim tj. srpskim jezikom, to je samo izraz spremnosti drzave na komunikaciju i zajednicki zivot sa tim manjinama! Ali, sta ne razumijem? Ne razumijem da popisivaci moraju tri puta da obidju neke domove, da bi napravili popis ukoliko clanovi nisu kod prvog dolaska kuci, ali ovo ocigledno ne vazi vec u startu za stanovnike Sandzaka, kao ni za albansku nacionalnu manjinu na jugu Srbije, gdje se njima daje pravo da se svemu ovome suprostave!!! Ispada kao da oni u popisu "najvjerovatnije" nece ni ucestvovati!!! ZASTO??? Odakle vec u startu nekome pravo na ovakav stav???
Subota 01.10.2011.10:02
I jos nesto, meni nevjerovatno je sledece: "Zakonska je obaveza građana da daju odgovore na sva pitanja, a izuzetak predstavljaju jedino pitanja o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti, kao i set pitanja o socijalnoj integrisanosti. Ukoliko neko odbije da popisivaču da odgovore na neka druga pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20.000 do 50.000 dinara." Eh, a sad ja pitam: - Dali ce ovo vaziti iskljucivo za Srbe, ili ce se isti zakon sprovesti i za albansku manjinu u juznoj Srbiji, kao i za Bosnjake u Sandzaku, ukoliko se suprostave ili pokusaju da bojkotuju popis stanovnistva??? - Za koga ce vaziti?
Subota 01.10.2011.10:11
... - Koja su to "neka druga pitanja", a cije ne-odgovaranje moze da bude kaznjeno, kad su odgovori ili bojkoti pitanja nacionalnosti ili vjeroispovijesti nekaznjivi??? - Da nema neko mozda namjeru da "na laznjaka" prikupi sto vise glasova za manekena BT i njegov "ulazaka u EU, koja nema alternativu"???
Subota 01.10.2011.11:17
Popis je nešto što se mora obaviti u svkoj državi. Zamisli tek koliko Kineze i Indijce košta sve to?
Subota 01.10.2011.18:17
Ja zivim u Italiji i ovde se isto radi popis stanovnistva, ali ovde nema kazni ako neces da ucestvujes u popisu, isto tako upitnike su svima poslali na kucnu adresu da sam popunis i posle posaljes postom, upitnik je na italijanskom jeziku ali postoje uputstva su na raznim jezicima. Meni nije jasno zasto neko mora da bude kaznjen ako nece da ucestvuje u popisivanju ili nece da odgovori na neka pitanja....ja sam mislio da u zivotu jedino sto se mora je umreti !!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)